NGL 2010.03.19. 19:47

Croissant

 

Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg finomliszt 
1,5 zacskó instant élesztő (10,5 g) 
1,5 kk só 
7 dkg cukor 
4 dl tej 
25 dkg hideg vaj 
A kenéshez: 
1 tojás
 


Elkészítés:
1.Alaptészta:
A tejet meglangyosítom (ne legyen túl meleg!), majd beleszórom az élesztőt !!!INSTANT!!!. 
Egy keverőtálban összekeverem a lisztet a sóval és a cukorral, majd kb. 
5 perc elteltével beleöntöm az élesztős tejet. Fakanállal összekeverem. Nem kell túlzásba esni, elég ha összeáll a tészta. Fóliával lefedve berakom a hűtőbe. Lehetőleg elég nagy tál legyen mert nagyon meg fog kelni a tálban!
Legalább 12 órára, de még jobb ha 15-16-ra. (Éjszaka szoktam keleszteni.) 
 
2. Lépés:
Miután megkelt a tészta, kiteszem a belisztezett nyújtódeszkára és téglalap alakúra nyújtom kb 1 cm vastagra.
A vajat folpackfólia ( akkora legyen, hogy a tészta területének 1/3-ra lehessen a vajat nyújtani alatta) közé teszem.
A vajat sodrófával akkorára nyújtom, mint a fent leírtak. Mindkét vajjal megcsinálom.
A vajat ráhelyezem a tésztára, így a vaj a tészta 2/3-át fedi!
A vaj nélküli részt visszahajtom a vajas rész feléig, majd a szabadon maradt vajas részt ráhajtom így egy” tészta vaj tészta vaj tészta” rétegzetü dolgot kapunk!
Egy tálcát belisztezünk, rátesszük a tésztát és lefedjük fóliával és betesszük a hűtőbe 50 percre.
 
3. Lépés:
Kiveszem a hűtőből és kiteszem a nyújtódeszkára. 1 cm vastagságúra nyújtom.
és az egyik oldalt behajtom a feléig majd a másik oldalt is a feléig és utána összecsukom mint a könyvet.
Ezután betesszük a hűtőbe 50 percre.
 
4. Lépés:
Kiveszem a hűtőből és kiteszem a nyújtódeszkára. 0,5 cm vastagság téglalapalakúra nyújtom.
Téglalap alakú csíkokat vágunk belőle kb 10 cm széles legyen, majd a csíkokból 3szögeket vágunk! Csak a két szélén fog leesni egy kevés tészta.
Az előkészített tölteléket ( ha szeretnénk bele tenni valamit { sajt, csoki ( pl: tibi étcsoki ), sonka, kolbász, lekvár ( nem lehet túl híg ), vagy amit a fantáziánk szül.......}) a háromszög alapjához tesszük és vele együtt felcsavarjuk a tésztát, majd egy kicsit meggörbítjük hogy kifli alakja legyen.
 
5. Lépés:
Beletesszük a tepsibe, jó szellősen kell rakni, mert többszörösére fog nőni.
Hagyjuk kelni a levegőn , míg duplájára nem dagad.
Megkenjük felvert tojással vékonyan , tehetünk rá sajtot.
200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük 10-15 percre ( alsó sütéssel és légkeveréssel szoktam).
Ha arany barnára sült, kivesszük a sütőből.

A bejegyzés trackback címe:

https://szin-et.blog.hu/api/trackback/id/tr381853057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása